Fett eller fukt? Ta reda på vad din hud behöver! – Addbeauty

Fett eller fukt? Ta reda på vad din hud behöver!

Hudvård kan vara en riktig djungel. Nya varumärken, uppfinningar och produkter dyker upp på marknaden konstant. Det är lätt att bli överväldigad. Dessutom styrs ditt behov av olika produkter beroende på ålder, levnadsförhållanden, klimat, hormoner och andra förhållanden – några som alltid förändras.

Den vanligaste frågan du får när du uppsöker en butik med skönhetsprodukter är “Vilken hudtyp har du – fet eller torr?”

Ibland har du svaret och ibland inte. Om du är osäker på svaret så behöver du inte oroa dig! Nedan förklarar vi skillnaden mellan fuktgivande serum och oljor, samt vilka du bör fokusera på beroende på din hudtyp.

För det första; Huden behöver fett och fukt för att fungera optimalt. Däremot så har vi alla olika typer av hud och därmed olika behov av vardera.

Ibland kan huden upplevas som fet (finnar/akne), men med en yttorrhet som får den att flagna. Då är det bästa att återfukta med fukt, inte olja.

När det kommer till fuktgivare så är hyaluronsyra en riktig superhjälte, likaså glycerin.

Så vad är skillnaden mellan fuktgivare och oljor?

Medan fuktgivare som hyaluronsyra tränger in djupare, gör så huden slutar flagna och återfår sin naturliga elasticitet, så fungerar oljor mer som mjukgörande och skyddande barriärer för hudens yttre lager. De är lite tjockare och kan täppa till porer så du får finnar lättare.

Så om du har fet hy (kanske även finnar eller akne) så är ett fuktgivande serum med hyaluronsyra optimalt.

Har du känslig hy och vill undvika syra?

I motsats till vad namnet faktiskt anger så är hyaluronsyra inte en syra. Den kommer därför inte exfoliera din hy som andra syror, så som AHA eller BHA gör. Den passar därför bra även för dig med känslig hy!

Hyaluron är ett ämne vi har naturligt i huden och som binder fukt. Tyvärr så minskar hyaluronsyrehalten med åldern – precis som många andra naturliga ämnen. Det kan därför vara bra att introducera hyaluronsyra i din dagliga hudvårdsrutin när du känner att tiden är mogen. Detta är olika från person till person, så uppsök gärna en professionell hudvårdsspecialist för konsultation innan du köper en massa produkter i onödan.

Om du har känslig hy men är i behov av fett så kan vi rekommendera avokadoolja. En annan olja som också är skonsam, speciellt mot torrhetseksem, är gurkörtsolja.

Inte känslig hy, men i behov av fukt eller fett?

Testa en kombination av serum med AHA eller BHA syra och hyaluronsyra eller olja.

Lycka till på din hudresa!

Till nyheter